Prvi dokumentarni film o Kraljevici

Tokom decembra i januara, Fondacija Iskorak je organizovala snimanje dokumentarne reportaže o Spomen park-šumi „Kraljevica“. Dva Dušana – Čavić i Šaponja (Marka Žvaka, Ciklotron produkcija) su sa svojom ekipom nekoliko dana proveli u Zaječaru, snimajući materijal i intervjuišući sagovornike. Pored brojnih građana, mladih i starijih Zaječaraca, u filmu govore i korisnici Kraljevice, predstavnici PD Ljuba Nešić, izviđaćkog odreda Đorđe Simeonović, Outhide i Zalet festivala itd.

 

Problematika neodržavanja Kraljevice sagledana je i iz perspektive biologa, inženjera šumarstva, antropologa. Ovaj film je do sada najobuhvatniji projekat koji se bavi značajem Kraljevice za Zaječar, kao i problemima sa kojima se ona sve intenzivnije suočava. Film će premijerno biti prikazan do kraja februara.

 

Projekat „Naše kraljevsko mesto“ se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i Fondacije Fridrih Ebert.