Predati predlozi za pokretanje zaštite Kraljevice

Predlozi i peticija za pokretanje zaštite i unapređenje trenutnog stanja Spomen park-šume  „Kraljevica“ predati su Gradskom veću u Zaječaru. Fondacija Iskorak i Zaječarska inicijativa su u prethodnih godinu dana neprekidno sprovodile aktivnosti vezane za pokretanje procesa zaštite, i kroz taj proces, u saradnji sa stručnim licima, izrađeno je nekoliko dokumenata koji su sada u rukama lokalna samoprave:
 

  • Peticija za sprovođenje aktivnosti za zaštitu Kraljevice (1.900 potpisa građana),
  • Predlog plana upravljanja Spomen park-šumom „Kraljevica“ Zaječar,
  • Studija „Turizam kao osnovni strateški pravac u očuvanju i održivom razvoju zaštićenog prirodnog dobra Spomen park-šume ’Kraljevica’ Zaječar“,
  • Anketa „Kako vidimo Kraljevicu?“ (ideje i mišljenja Zaječaraca o Kraljevici).

 

Ove godine se navršava tačno 5 decenija od stavljanja Spomen park-šume „Kraljevica“ pod zaštitu, aktom tadašnje SO Zaječar. Međutim, procedura zaštite, za pola veka nije sprovedena do kraja – ovo prirodno dobro od posebnog značaja za Zaječar nije upisano u Centralni registar zaštićenih prirodnih dobara Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije. Takođe, sama Odluka o zaštiti nije ažurirana i  poziva se na akte i zakone koji već dugo nisu na snazi.

 

S obzirom da je već duži niz godina Spomen park-šuma „Kraljevica“ Zaječar u prilično zapuštenom stanju, Fondacija Iskorak i Zaječarska inicijativa su kroz razne aktivnosti pokušale da animiraju lokalne službe i institucije da se Kraljevica adekvatno zaštiti i održava, a građane da se uključe u osmišljanje ideja za uređenje i kreiranje sadržaja na Kraljevici.

 

Fondacija Iskorak je organizovala i snimanje dokumentarne reportaže o stanju i potencijalu Spomen park šume Kraljevica pod nazivom „Iznad grada“. Izrađena je i posebna stranica na kojoj građani mogu da daju svoje predloge za uređenje Kraljevice. Ovi predlozi govore o viziji Kraljevice koju Zaječarci imaju, ali bi oni u budućnosti mogli značajno da doprinesu i  kvalitetnijoj izradi Predloga prostorno-funkcionalnog uređenja Spomen park-šume “Kraljevica” Zaječar.

 

„Smatramo da bi uređenje prostora Kraljevice umnogome obogatilo svakodnevni život građana jer veliki broj njih provodi svoje slobodno vreme na njoj, ali bi isto tako moglo da doprinese razvoju grada kroz uvođenje novih sadržaja. Za ovo pitanje postoji velika zainteresovanost građana, zato se najiskrenije nadamo da čemo naići na razumevanje u iniciranju postupka zaštite, obezbeđivanju uslova da se o Kraljevici valjano brine, kao i u njenom budućem razvoju, uz obavezno učešće šire zajednice“ – istakli su iz Fondacije Iskorak.

 

Projekat „Naše kraljevsko mesto“ realizuje Fondacija Iskorak uz podršku Beogradske otvorene škole, koja sprovodi projekat Zeleni inkubator u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i Fondacije Fridrih Eber. Stavovi i mišljenja autora izneti u ovom tekstu ne predstavljaju zvanične stavove Evropske unije, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, Fondacije Fridrih Ebert ni Beogradske otvorene škole, i za njih je isključivo odgovoran autor.