ACT i Fondacija Iskorak: Za aktivno građansko društvo!

 

Fondacija Iskorak u okviru projekta „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“ pomaže građanima da se angažuju u svojoj zajednici oko konkretnih problema i ciljeva koje prepoznaju kao važne.

 

Fondacija Iskorak u okviru projekta podržava konkretne lokalne inicijative građana (registrovanih organizacija ili neformalnih grupa), kako bi im pomogla da prikupe sredstva za svoje projekte, putem crowdfunding kampanja na internet stranici stranici Fondacije.

 

Izabrane organizacije od Fondacije Iskorak dobijaju podršku u vidu planiranja svoje crowdfunding kampanje, digitalne komunikacije, kao i video produkcije. Fondacija je do sada podržala lokalne inicijative za pomoć napuštenim životinjama koje je pokrenulo udruženje „Beta“, za renoviranje ŠOSO „Jelena Majstorović“ udruženja „Dragi ljudi“, kao i za renoviranje planinarske kuće PSD „Ljuba Nešić na Kraljevici.

 

Takođe, zbog sve učestalijih molbi građana koji se obraćaju Fondaciji radi finansijske pomoći, Fondacija Iskorak je, u okviru pomenutog projekta, osnovala i Fond za urgentnu pomoć u zajednici. Fond će se finansirati putem organizovanja dobrotvornih akcija i događaja, donacija privrednih subjekata, donacija građana, donacija putem interneta, donacija uz pomoć kutija za doniranje, kao i na druge načine u skladu sa zakonima RS. Fond će biti na rasploganju građanima i prilikom elementarnih nepogoda, epidemija i drugih nesreća.

 

Cilj ove saradnje je i jačanje veza između OGD organizacija građanskog društva i samih građana. Svi ovi napori vode ka povećanom učešću građana u procesima donošenja odluka i formulisanju javnih politika i u krajnjem ishodu - do aktivnog građanskog društva.

 

Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT je projekat Vlade Švajcarske čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

 

#ACTprojekat čine 3 stuba:

 

1. grantovi;

2. izgradnja i jačanje kapaciteta;

3. jačanje uporišta u zajednici.

Prva faza projekta realizovaće se od 1. oktobra 2019. godine do 30. septembra 2023. godine.